Najważniejsze w czystym ogrzewaniu są dwa aspekty – dobrej klasy sprawny kocioł i czyste, dobrej jakości ogrzewanie. Ograniczenie emisji zanieczyszczeń emitowanych przez nisko sprawne kotły grzewcze zasilane paliwami stałymi to priorytet w działaniach Gminy w zakresie ekologii. Gmina Dąbrówka wspiera wymianę źródeł ogrzewania na ekologiczne. Jednak warto pamiętać, że stary piec nie usprawiedliwia niewłaściwego palenia. Nawet w kotle wiekowym można palić lepiej. Warto mieć to na uwadze, ponieważ złe nawyki zwiększają koszty ogrzewania, a także szkodzą środowisku i zdrowiu.
Najczęstszymi błędami to oczywiście sposób palenia i rodzaj paliwa, jednak błędów jest znacznie więcej:
- SPALANIE ODPADÓW – bez znaczenia czy będą to odpady z gospodarstwa domowego, odpady organiczne, higieniczne, czy stara odzież, obuwie, barwiony papier, impregnowane czy klejone drewno, płyty wiórowe,
- kupowanie złej jakości paliwa z nieznanego źródła pochodzenia, bez certyfikatów,
- złe składowanie opału, palenie mokrym drewnem,
- zaniedbanie instalacji i przewodu kominowego,
- rozpalanie od dołu.
Jak uniknąć najczęstszych błędów ?
- zapoznaj się z instrukcją obsługi urządzenia i postępuj zgodnie z jej wytycznymi,
- dbaj o stan techniczny instalacji, pamiętaj o regularnym czyszczeniu i przeglądach komina,
- kupuj dobrej jakości paliwo,
- sezonuj drewno – drewno po ścięciu zawiera dużą ilość wody i ma niską wartość opałowa, palenie drewnem niesezonowanym przyczynia się do zanieczyszczenia sadzą i smołą przewodu kominowego,
- paliwo dosypuj do pieca po wygaśnięciu żaru,
- nie zostawiaj otwartych drzwiczek kotła,
- nie przymykaj szybra za piecem – w ten sposób zamykasz bezpieczne ujście spalin do komina,
- dbaj o odpowiednią wentylację, nie zatykaj kanałów wentylacji grawitacyjnej,
- nigdy nie odcinaj dopływu powietrza do pieca,
- zamontuj czujnik czasu,
- rozpalaj od góry
Czym jest rozpalanie od góry?
Rozpalanie od góry to metoda, która pozwala zastosować w starych piecach i kotłach nowoczesną technikę spalania. Oczywiście najlepszą metodą na ograniczenie emisji spalin i zwiększenie efektywności energetycznej jest wymiana kotła na nowoczesny, ekologiczny. Jeśli jednak nie jest to możliwe – warto rozważyć zastosowanie tej metody.
Najważniejszą zasadą przy rozpalaniu od góry jest przeniesienie warstwy żaru z dołu na górę paleniska. Powietrze nadal spływa od rusztu ku kurze, jednak żar powoli schodzi ku dołowi, a dym wydostający się z warstwy jeszcze zimnego opału musi przejść przez żar, dzięki czemu ulega spaleniu. Do komina lecą czystsze spaliny, a ze spalania dymu powstaje dodatkowe ciepło.
Należy pamiętać, że palenie od góry jest cykliczne. Po rozpaleniu określonej ilości opału, należy czekać na jej wypalenie, aby rozpalić od nowa. Nie ma możliwości dosypania opału.
Gdzie można palić „od góry”?
Taki rodzaj palenia można zastosować w każdym urządzeniu grzewczym, które ma wlot powietrza pod ruszt, a wylot spalin u góry paleniska – czyli w większości domowych kotłów, kominkach i piecach kaflowych i kuchennych – o ile zmieści się w nich wystarczająca ilość paliwa.